Όπως σας αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Εξοικονόμηση νερού, φρένο στην σπατάλη» σας υποσχεθήκαμε 10+ τρόπους για να βάλετε όντως αυτό το φρένο.

Τόσα χρόνια οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι το νερό όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγοστεύει. Και εμείς τι κάνουμε για αυτό;

Τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Είμαι σίγουρος πως και εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή το άρθρο δεν προσέχεις καθόλου το πόσο νερό ξοδεύεις.

Και η αλήθεια είναι, γνωρίζεις άραγε πόσο ξοδεύεις;

Αμφιβάλλω.

Όχι γιατί είσαι αμαθής, απλά δεν το έχεις αναρωτηθεί ποτέ.

Γιατί;

Ίσως να μην σου το πέρασαν σαν ιδέα από το σχολείο, ίσως πάλι να μην έδωσες ποτέ σημασία, ίσως πάλι… Κάθισε και σκέψου τι από όλα αυτά ισχύει.

Και όταν το βρεις, που θα το βρεις είναι απλό, μην απελπίζεσαι σου έχουμε κάποιους τρόπους για να περιορίσεις αυτή τη σπατάλη.

Εάν ακολουθήσετε τις μικρές συμβουλές που θα σας δώσουμε μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 50% του νερού, και έτσι θα βοηθήσετε όχι μόνο τον πλανήτη αλλά και την τσέπη σας.

1. Αυτοκίνητο, Βεράντες, Μπαλκόνια, Πεζοδόμια, Αυλές: Πλένετε συχνά το αυτοκίνητο σας; Εντάξει καλά κάνετε, ειδικά αν είσαστε άντρας, διότι μια γυναίκα το εκτιμάει δεώντος, και ποιος δεν θα ήθελε μια καλή εντύπωση από την πρώτη στιγμή; Απλά την ώρα που πάτε να το κάνετε θυμηθείτε να το πλύνετε με κουβά αντί για λάστιχο. Το ίδιο ισχύει και για τις βεράντες, τις αυλές και τα πεζοδρόμια.
2. Ντους: Η κάθε γυναίκα νιώθει Κλεοπάτρα και μένει με τις ώρες στο ντους αφήνοντας το νερό να ρέει άφθονο, μόνο που κορίτσια η Κλεό έκανε ντους με γάλα όχι με νερό, με γάλα. Για αυτό να το κλείνετε που και που. Επειδή είμαι σίγουρος πως δεν σας έπεισα πολύ με την βασίλισσα ας το παίξω και λίγο τρελός επιστήμονας. Το ξέρατε ότι στο ντους καταναλώνεται το ¼ περίπου του νερού που κάνετε χρήση στο σπίτι σας; Δεν νομίζω. Η λύση είναι να κλείνουμε την ντουζιέρα κατά την διάρκεια που λούζουμε τα μαλλιά μας, ή ότι άλλο κάνουμε και το ανοίγουμε ξανά για να ξεπλυθούμε.


Επίσης μπορούν να μπουν ειδικά φίλτρα νερού με αυτορρυθμιζόμενες μπαταρίες, ή ένας διακόπτης ανάμεσα στο τηλέφωνο του ντους με το σπιράλ. Δείτε πόσο κοστίζουν τα φίλτρα νερού ανά κατηγορία.


3. Βρύση: Πλένουμε αμέριμνοι τα δοντάκια μας και ποτέ δεν κλείνουμε την βρύση, το ίδιο κάνουμε και όταν ξυριζόμαστε; Κακός. Θα σας μαλώσω. Όχι θα σας μαλώσω, γιατί έτσι σπαταλάτε 20 λίτρα άσκοπου νερού.
4. Καζανάκι: Για τα μικρά παιδιά είναι αστείο να το τραβάνε ξανά και ξανά μόνο για να ακούνε τον ήχο του νερού, μόνο που εμείς δεν είμαστε πια παιδιά, δε νομίζετε. Είμαστε ενήλικες, σοβαροί (ας το προσπεράσουμε) και γνωρίζουμε ότι το 1/3 από όλη την χρήση του νοικοκυριού σπαταλάτε σε αυτό. Οπότε, αντικαθιστούμε το παλιό καζανάκι με σύγχρονο, διπλή ροής, ή ρυθμίζουμε το φλοτέρ.
5. Επισκευή: Κάθεστε στον καναπέ αραχτοί, βλέπετε τηλεόραση και ακούτε αυτό το τακ, τακ, τακ που όσο το ακούτε άλλο τόσο περισσότερο πιστεύετε πως περνάτε κινέζικο βασανιστήριο. Και όμως δεν περνάτε, είναι αυτή η βρύση που αφήσατε χθες, προχθές και αντιπροχθές να στάζει επειδή δεν είχατε χρόνο και ακόμη στάζει. Και κάθε λεπτό που στάζει, χάνετε και 1 λίτρο πόσιμου νερού. Για αυτό κλείστε την τηλεόραση, τα κλειδιά στο χέρι και βουρ να το παίξετε Μπομπ ο μάστορας.
6. Προφύλαξη: Μια παλιά καλή παροιμία λέει «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» έτσι και εσείς πριν πάθετε οποιαδήποτε διαρροή πλημμύρας φροντίστε να ενημερώσετε όλα τα μέλη της οικογένειας σας για το που βρίσκετε η εσωτερική αλλά και εξωτερική κάνουλα διακοπής νερού.
7. Νεροχύτης: Μαγειρεύετε, φτιάξατε ένα πολύ ωραίο φαγητό και ήρθε η ώρα να πλύνετε τα πιάτα. Έχετε το τηγάνι στα χέρια σας και πάτε να πετάξετε το λάδι στον νεροχύτη. ΜΗ! Μην χύνετε ποτέ το λάδι εκεί γιατί βουλώνει, πετάξτε το σε μια συσκευασία ή οτιδήποτε άλλο έχετε και πετάξτε το μαζί με τα άλλα σκουπίδια.
8. Αυλή: Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην έχουμε, αλλά άλλοι πάλι έχουν. Φροντίστε να ρίχνετε συχνά λίπασμα ή κοπριά ώστε να βοηθάει στην περισσότερη κατακράτηση νερού στο έδαφος.
9. Φυτά: Εσείς που δεν έχετε και ζηλεύετε αυτούς που έχουν, και θέλετε να φτιάξετε τώρα έναν κήπο επιλέξτε φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό όπως λεβάντα, μέντα, δεντρολίβανο, γεράνι, κισσός, κτλ. Φυτά χυμώδη ή με φύλλα με γυαλιστερή επιφάνεια, αντέχουν σε ξηρές περιόδους. Επίσης δέντρα, θάμνοι που έχουν μεγάλες ρίζες αποσπούν από μόνα τους νερό από το έδαφος.
10. Πότισμα: Τέρμα σε εκείνες τις ξέφρενες σπατάλες που ποτίζατε ώρες ατελείωτες ενώ μιλούσατε με την γειτόνισσα και λέγατε τα κουτσομπολιά της πολυκατοικίας. Αποφεύγετε το συχνό και λιγοστό πότισμα. Ορίστε συγκεκριμένες ώρες που θα ποτίζετε κάθε μέρα τον κήπο σας, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί, ή το βράδυ. Μετακινήστε τα φυτά σας στο βόρειο τμήμα του σπιτιού ή την σκιά και συγκεντρώστε τα όλα μαζί.
11. Γρασίδι: Είστε και εσείς που μόλις μπει το καλοκαιράκι θέλετε να κουρεύετε το γκαζόν κάθε βδομάδα γιατί νομίζετε ότι έτσι πρέπει. Λάθος. Αφήστε το γρασίδι να μεγαλώσει λίγο παραπάνω τις ξηρές περιόδους. Είναι πολύ ανθεκτικά συνήθως. Μην φοβάστε που θα κιτρινίσει, πρασινίζουν στο τέλος της ξηρασίας.
12. Ανακύκλωση: Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό (χωρίς απορρυπαντικό ή από το ντους) και χρησιμοποιήστε το ξανά στο πότισμα.

Ψυγεία και φιλτράρισμα νερου video.

Ενωθείτε για να σώσουμε το νερό Ενωθείτε όλοι για να σώσουμε το νερό. Αν ακολουθήσετε έστω και τα μισά από αυτά που σας προτείναμε, θα γίνετε καλύτερος άνθρωπος.

Γιατί, με αυτή σας την πράξη εξασφαλίζετε νερό στα παιδιά σας, τα εγγόνια σας κ.ο.κ.

Πείτε το και σε μια φίλη ή έναν φίλο σας να το κάνει και αυτός.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε.

Δεν χάνετε παρά μόνο κερδίζετε χρήματα και την ευγνωμοσύνη των επόμενων γενιών.
Εγώ το έκανα, εσείς;

Ακόμα;

Primato Hellas, Φίλτρα Νερού, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 34, περιοχή Βούλγαρη, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588