Το παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας, που έχει έρθει στην επικαιρότητα δεκαετίες τώρα, είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμο. Η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στις ανεπτυγμένες εκείνες χώρες που πάσχουν από περιοδική, κατά τόπους, λειψυδρία, κάθε χρόνο. Ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, την ώρα που «κακοποιούμε» το περιβάλλον και με την ανθρώπινη παρέμβασή μας το ξηραίνουμε, το σπαταλάμε, του στερούμε τη δυνατότητα να αυτορυθμιστεί, να προστατευτεί, να πολλαπλασιαστεί ή ακόμη και να συγκρατήσει το νερό της βροχής.
Υπάρχει κάτι που ονομάζεται προσωπικό «αποτύπωμα νερού» και το οποίο αντιστοιχεί στον καθέναν από εμάς. Σημαίνει ουσιαστικά το νερό που καταναλώνουμε ως μονάδες ή τη χρήση που κάνουμε ατομικά και που μας αναλογεί. Ε λοιπόν, έρευνα καταδεικνύει πως το «αποτύπωμα νερού» κάθε ανθρώπου αφορά σε ποσοστό μονάχα 1%-4% στη χρήση και κατανάλωση εντός σπιτιού (π.χ. πλύσιμο ρούχων, ντους). Το τεράστιο ποσοστό του 25% κάθε ατομικού αποτυπώματος αφορά την κατανάλωση κρέατος. Δηλαδή σχεδόν 25% από το νερό που αντιστοιχεί στον καθένα μας, πηγαίνει στην άρδευση των καλλιεργειών που δίνουν τις ζωοτροφές. Περισσότερα από 15.000 λίτρα νερού χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό κρέας.
Είναι λοιπόν παρανοϊκό εάν αναλογιστούμε πως το νερό που μας αναλογεί, ως μονάδες, αντί να το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας πρακτικά, για τις δουλειές εντός του σπιτιού ή την υγιεινή μας, ξοδεύεται στο να παραχθούν ζωοτροφές οι οποίες μεταφράζονται στην μετέπειτα τροφή μας. Εάν θέλουμε να υπερβάλλουμε, αρκεί να πούμε πως όσο περισσότερο κρέας καταναλώνουμε το χρόνο, τόσο λιγότερο (πόσιμο και μη) νερό μας αντιστοιχεί! Άρα, τι θα προτιμήσουμε: 50 κιλά κρέατος ή 50 λίτρα νερού; Γνωρίζοντας τα παραπάνω, θα επιλέγαμε τελικά να φάμε κρέας ή να έχουμε νερό για να πλυθούμε και να πιούμε;! Είναι τόση η αύξηση κατανάλωσης κρέατος που μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν στραφούμε προς το ψάρι σαν εναλλακτική υγιεινή τροφή, βοηθάμε σημαντικά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας λειψυδρίας. Να ένα πρώτο βήμα…
Οι δύο χώρες με τον υψηλότερο αριθμό σε πληθυσμό σήμερα, η Ινδία και η Κίνα, πάσχουν από λειψυδρία. Περίπου 2 δισ. κατοίκων που ζουν σε αυτές τις χώρες, αντιμετωπίζουν περιοδικές ελλείψεις νερού. Ακόμη και η Αμερική (Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας), η Αυστραλία και χώρες της Νοτίου Ευρώπης (όπως είναι η Ελλάδα) συμπεριλαμβάνονται στο χάρτη της λειψυδρίας. Τα αναλυτικά νούμερα είναι αδίστακτα: Σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες, σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (4 δισ.) μένουν χωρίς νερό ή δίχως επαρκή ποσότητα νερού για 1 μήνα κάθε έτος! Και περίπου 1,8 δισ. άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λιγότερο νερό από ό,τι ο μέσος κάτοικος της γης, για σχεδόν 6 μήνες κάθε χρόνο, ακριβώς λόγω ανεπάρκειας. Η χρήση του νερού έχει πλέον ξεφύγει και δεν αφορά, δυστυχώς όπως βλέπουμε, σε οικιακή κατανάλωση. Η διαχείριση του γλυκού νερού από τις βροχές καθίσταται επιτακτική και συνάμα, το νούμερο 1 πρόβλημα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Primato Hellas – ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588 & 2310 380 618
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.