Στον φυσικό κόσμο, τα αντικείμενα συχνά έχουν παραπάνω από έναν σκοπό.

Για παράδειγμα το μικρό και πολύχρωμο ψάρι “Καλογριά” μετακινεί τα πτερύγιά του προς τα κάτω για να σταματήσει απότομα ή να επιβραδύνει πολύ.

Το ψάρι “Goby” χρησιμοποιεί τα πτερύγιά του για να κρατιέται σε βράχους καλύτερα όταν θέλει να ξεκουραστεί. Τα πτερύγια των δύο αυτών ψαριών είναι ίδιας λογικής κατασκευής, χρησιμοποιούνται όμως για διαφορετικούς λόγους σε κάθε ψάρι.

Ομοίως, στον κόσμο των φίλων του ενυδρείου, το φίλτρο της αντίστροφης όσμωης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για διαφορετικές λειτουργίες.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με την ενυδρειακή αντίστροφη όσμωση και να σας κατατοπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα πριν προβείτε στην αγορά του.

Φίλτρο ενυδρείου αντίστροφης όσμωσης

Οι περισσότεροι φίλοι του ενυδρείου βλέπουν συχνά διαφημίσεις για ενυδρειακές αντίστροφες οσμώσεις στο ίντερνετ, σε καταλόγους ή σε σχετικά περιοδικά.

Πήραν όμως τις πληροφορίες που χρειάζονταν σχετικά με το πολύπλοκο αυτό φίλτρο;

Το κόστος μίας αντίστροφης όσμωσης, απαιτεί από τον αγοραστή να κάνει έστω μία μικρή και πρόχειρη έρευνα αγοράς πριν καταλήξει στο φίλτρο που θα αγοράσει.

Είναι γεγονός ότι όλα τα φίλτρα νερού δεν είναι το ίδιο και οι διαφημίσεις δεν παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε.

Ο βασικός σχεδιασμός μίας ενυδριακής αντίστροφης όσμωσης είναι ο ίδιος και χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: στις κλασσικές αντίστροφες οσμώσεις και στις “compact“.

Θα αναφέρουμε παρακάτω τα υπέρ και τα κατά αυτών των 2 κατηγοριών.

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με την κλασσική ενυδρειακή αντίστροφη όσμωση.

Κλασσική αντίστροφη όσμωση 3 σταδίων για ενυδρεία

Στην κλασσική αυτή αντίστροφη όσμωση 3 σταδίων, το νερό περνάει από 3 φίλτρα νερού. Το βρώμικο νερό πετιέται στο νιπτήρα της κουζίνας και το καθαρό νερό συλλέγεται σε έναν πλαστικό κουβά για να γεμίσετε το ενυδρείο σας.

Μπορεί να μην χρειάζεστε όλα τα ανταλλακτικά φίλτρα που έρχονται με την όσμωση, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τί κάνει το καθένα.

Θα σας αναφέρουμε τώρα τί κάνει το κάθε φίλτρο σε μία κλασσική όσμωση:

  • Στο πρώτο στάδιο συναντάμε ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου.

Εκεί αφαιρούνται τα χώματα, η άμμος, η σκουριά και τα πετραδάκια. Αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο καθώς βοθάει τα επόμενα φίλτρα ώστε να μην μπουκώσουν. Έτσι παρατείνεται η ζωή των επόμενων φίλτρων.

  • Στο δεύτερο στάδιο υπάρχει ένα φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα.

Το νερό προσπαθεί να περάσει από πολύ μικρές τρύπες διαμέτρου 5 micron (χιιοστών του χιλιοστού).

Για να καταλάβετε πόσο στενές είναι αυτές οι τρύπες, αρκεί να σκεφθείτε ότι το κεφαλάκι της τρίχας των μαλλιών σας έχει διάμετρο περίπου 100 μικρά (micron).

Ό, τι καταφέρει και περάσει από αυτές τις τρυπούλες, θα φιλτραριστεί χημικά από τον ενεργό άνθρακα.

Εδώ συγκρατούνται ουσίες όπως το χλώριο, χλωροφόρμιο, ολικό οργανικό άνθρακα, βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), διαλυμένες οργανικές ενώσεις, οργανικό χρώμα, διαλυμένο σίδηρο, μαγγάνιο και άλλα.

Είναι σημαντικό να φιλτράρεται πολύ καλά το χλώριο και οι χλωραμίνες, γιατί επιβαρύνουν το επόμενο στάδιο που είναι η μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης.

Εδώ το νερό φιλτράρεται από τρυπούλες των 0,0001 μικρών (όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, οι τρύπες είναι πολύ μικρές…).

Από τη μεμβράνη της όσμωσης βγαίνουν 2 σωληνάκια.

Από το ένα σωληνάκι βγαίνει το καθαρό νερό και από το άλλο βγαίνει το βρώμικο.

Η μεμβράνη “πετάει” το νερό που δεν μπορεί να καθαρίσει.

Στο σωληνάκι που πηγαίνει στην αποχέτευση (ή στο νιπτήρα της κουζίνας) υπάρχει ένας “πνίκτης” ή αλλιώς flow restrictor που πρακτικά στραγγαλίζει την έξοδο του νερού στην αποχέτευση, αναγκάζοντας τη μεμβράνη να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο παραγωγικά.

Η ενυδρειακή αντίστροφη όσμωση έχει άλλο ένα σωληνάκι, το οποίο συνδέεται με τη μπαταρία της κουζίνας ή του μπάνιου ώστε να παίρνει νερό το σύστημα.

Αυτό που περιγράψαμε μέχρι τώρα είναι ένα κλασσικό σύστημα 3 σταδίων.

Υπάρχει και το σύστημα 4 σταδίων

Σε ένα σύστημα 4 σταδίων, υπάρχει άλλος ένας ενεργός άνθρακας μετά το δεύτερο στάδιο.

Αυτό προτείνεται για περιοχές όπυο γίνονται συχνά υπερχλωριώσεις στο νερό ή το νερό είναι κακής ποιότητας.

Όσο πιο καθαρό είναι το νερό, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να δουλεύψει η μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης.

Γι’ αυτό, πριν αγοράσετε ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης για το ενυδρείο σας, καλό να είναι να γνωρίζετε την ποιότητα του νερού της βρύσης σας.

Αντίστροφη όσμωση 4 σταδίων για ενυδρεία

Αυτή είναι μία κλασσική αντίστροφη όσμωση 4 σταδίων για ενυδρεία. Προτείνεται για ιδιαίτερα δύσκολα νερά (πχ νερό με αρσενικό, νιτρικά κτλ)

Το νερό που βγαίνει από την όσμωση θα έχει μηδενική αγωγιμότητα έως 20 tds, πρακτικά δηλαδή νερό χωρίς άλατα, κάτι που είναι ιδανικό για όσους θέλουν ενυδρείο με ψάρια γκλυκού νερού. Στα συστήματα αυτά μπορείτε να βάλετε πρόσθετα φίλτρα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν για παράδειγμα θέλετε ένα πεντακάθαρο νερό αλλά με άλατα, αρκεί να βάλετε ένα πρόσθετο φίλτρο εμπλουτισμού μετάλλων το οποίο στην ουσία προσθέτει άλατα αφού καθαριστεί τελείως το νερό.

Αν το νερό σας έχει πολλά νιτρικά (πχ αν μένετε στη Χαλκιδική) τότε μάλλον θα χρειαστείτε ένα φίλτρο 4 σταδίων για να μην ζορίσετε πολύ τη μεμβράνη.

Οι μεμβράνες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την παραγωγή νερού που βγάζουν. Οι κλασσικές μεμβράνες παράγουν έως και 50 γαλόνια νερού την ημέρα (189 λίτρα).

Όλα τα ανταλλακτικά φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται μια φορά το χρόνο. Η μεμβράνη χρειάζεται αλλαγή κάθε 2 χρόνια. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλο εύρος τιμών. Πρέπει να μελετήσετε σωστά τα ανταλλακτικά φίλτρα (πχ που κατασκευάζονται, τί προδιαγραφές έχουν, τι πιστοποιήσεις έχουν, κάθε πότε πρέπει να αλλάζουν κτλ) καθώς και τη συσκευή (που κατασκευάζεται, πόση πίεση αντέχει, πόσα χρόνια εγγύηση έχει κτλ). Μην προτιμήσετε πολύ φθηνές λύσεις γιατί το σίγουρο είναι ότι θα τις πληρώσετε πολλαπλάσιες στο μέλλον. Προτιμήστε από την αρχή ένα καλό ποιοτικό σύστημα που θα δουλεύει απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα.

compact αντίστροφη όσμωση για ενυδρεία

Η διαφορά της compact αντίστροφης όσμωσης από την κλασσική είναι εμφανής. Οι compact οσμώσεις είναι σημαντικά μικρότερες σε μέγεθος αλλά υστερούν ελαφρώς σε ποιότητα φιλτραρισμένου νερού.

Στο εμπόριο επίσης θα βρείτε συστήματα “compact”. Η βασική διαφορά τους είναι ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Δεν είναι κατάλληλα όμως για πολύ δύσκολα νερά ή για περιχές με πολύ υψηλή πίεση νερού.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε αυτό το άρθρο για να ενημερώσουμε ακόμα πιο σωστά τους φίλους του ενυδρείου. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή με email στο info@filtra.nerou.gr για όλες τις απορίες που έχετε σχετικά με την ενυδρειακή αντίστροφη όσμωση.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:

    Όνομα (υποχρεωτικό)

    Email (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο

    Γιώργος Μαργιώλος - Primato Hellas

    Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

    Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

    Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

    Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.