Από το 1990, περισσότερο από 2 δις άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε πηγές νερού. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που έσωσε χιλιάδες ζωές, η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι η παροχή νερού στο υπόλοιπο 1 δις, πολλοί εκ των οποίων ζουν στις πιο απομακρυσμένες και υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη.
Άλλος ένα αξιοσημείωτος και αναγκαίος στόχος είναι η παροχή καθαρού νερού στις περιοχές που χτυπήθηκαν από ανθρωπιστικές καταστροφές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αρρώστιες που προέρχονται από το βρώμικο νερό και τις κακές συνθήκες υγιεινής, αντιστοιχούν στο 80% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 2 ετών κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών έκτακτων περιστατικών.
Υπάρχουν φίλτρα νερού ικανά να καθαρίζουν μέχρι και 14.600 γαλόνια νερού με τη μία. Τα περισσότερα φίλτρα νερού βασίζονται στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Κάθε φίλτρο νερού αποτελείται από έναν τοίχο από μικρο πόρους από τους οποίους πρέπει να περάσει το νερό για να καθαριστεί. Αυτοί οι πόροι είναι πολύ στενοί. Μάλιστα είναι αρκετές φορές πιο στενοί από τη διάμετρο μίας τρίχας από τα μαλλιά μας. Ανάλογα με το υλικό, αυτά τα φίλτρα νερού μπορούν να απομακρύνουν θανατηφόρα βακτήρια και να επιτρέψουν μόνο στο καθαρό νερό να τα διαπεράσει. Τα φίλτρα νερού μπορούν να απομακρύνουν τη χολέρα, τον τύφο, τα E. coli, την αμοιβαδική δυσεντερία και άλλους διάφορους μολυντές. Μπορούν να καθαρίσουν το νερό των ποταμών, των λιμνών καθώς και το βρόχινο νερό, σώζοντας ζωές.
Το πιο διαδεδομένο μέσο φίλτρανσης είναι ο ενεργός άνθρακας, που έχουμε αναλύσει σε άλλα άρθρα μας.
Η άμεση ανάπτυξη και χρήση αυτών των φίλτρων θα μπορούσε να είναι στις ζώνες καταστροφής. Όταν ο τυφώνας Haiyan χτύπησε τις Φιλιππίνες, πολλές πηγές νερού καταστάφηκαν ή μολύνθηκαν. Οι ομάδες διάσωσης πετούσαν μπουκάλια νερού από τον αέρα κι έστελναν φορτηγά με νερό, αυτές οι λύσεις όμως άγγιξαν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το WaterCharity και το Water 2 Wine, επέλεξαν να βοηθήσουν τις πληγείσες οικογένειες με φίλτρα νερού. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις συνεργάστηκαν και διένειμαν φίλτρα νερού μέσω τοπικών κοινωνικών ιδρυμάτων.
Τα φίλτρα νερού επίσης βοηθούν περιοχές με βαθύ διχασμό, ανασφάλεια κι έλλειψη υποδομών, καθώς αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα σύστημα μόνιμης παροχής καθαρού νερού απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Η Monrovia, πρωτεύουσα της Λιβερίας, είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Η φιλανθρωπική οργάνωση Charity Hope 2 Liberia εγκαθιστά φίλτρα νερού σε σχολεία και μοιράζει μικρότερα οικιακά φίλτρα νερού σε οικογένειες στα σπίτια τους.
Οι απομακρυσμένες κοινότητες επωφελούνται επίσης από τα φίλτρα νερού. Όταν ξεσπούν αρρώστιες στις ιθαγενείς κοινότητες του Αμαζονίου, οι επισκέψεις στην κλινική κοστίζουν τόσο σε χρόνο όσο και χρήμα. Η Map International διένειμε φίλτρα νερού στην Tsa’chilla, μία κοινότητα του Εκουαδορικού Αμαζονίου για αρκετά χρόνια και αναφέρουν ότι παρατήρησαν μία μείωση της τάξης του 75% στις ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, όπως οι παρασιτικές. Παρατηρήθηκε επίσης μία εξοικονόμηση χρημάτων, περίπου 30-40 δολάρια το μήνα, από τις επισκέψεις στο γιατρό που οφείλονται σε αυτές τις ασθένειες.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που δεν ειδικεύονται στην πρόνοια νερού, χρησιμοποιούν το σύστημα για να βελτιώσουν άλλες πτυχές των προγραμμάτων τους. Η οργάνωση Comparison, επικεντρώνεται στην παιδική ανάπτυξη, παρατήρησε όμως σημαντική πτώση στην εκπαίδευση των παιδιών που ανήκουν στο πρόγραμμά της, εξαιτίας των ημερών που χάνουν τα παιδιά από το σχολείο που οφείλεται σε ασθένειες που προέρχονται από το νερό. Η οικονομική ασφάλεια των οικογενειών επίσης βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς δαπανούσαν μεγάλα ποσά για την αγορά νερού. Από τότε που η φιλανθρωπική οργάνωση μοίρασε περισσότερα από 100.000 φίλτρα νερού σε οικογένειες, παρατήρησαν ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των παιδιών που παρακολουθούσαν τα μαθήματα του σχολείου αλλά και μεγάλη βελτίωση στα οικονομικά των οικογενειών.
Τα φίλτρα νερού είναι φθηνά, ελαφριά και πολύ εύκολο να συντηρηθούν και μπορούν να εξασφαλίσουν καθαρό νερό στις οικογένειες όλου του κόσμου. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από οργανώσεις και οργανισμούς που δεν έχουν γνώσεις ή ειδίκευση πάνω στο νερό.
Εάν τα φίλτρα νερού γίνουν ακόμα φθηνότερα, υποστηριχθούν από τον ιδιωτικό επενδυτικό τομέα και βοηθούν από ευρύτερες προσπάθειες της παγκόσμαις κοινότητας ώστε να λυθούν προβλήματα υγείας και υγειινής, μπορούν να γίνουν μέρος μίας παγκόσμιας ώθησης ώστε η πρόσβαση στο νερό να είναι μία πραγματικότητα για όλους.
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.