Τα Primato φίλτρα νερού κεντρικής παροχής εγκαθίστανται στην κεντρική παροχή του σπιτιού (στα ρολόγια της ύδρευσης). To φίλτρο αλάτων κεντρικής παροχής συνήθως είναι μια διάφανη, πλαστική συσκευή όπου μέσα της τοποθετούνται τα ανταλλακτικά φίλτρα. Καθαρίζει το νερό όλου του σπιτιού σε σχέση με τα φίλτρα άνω ή κάτω πάγκου που καθαρίζουν μόνο το πόσιμο νερό.
Στις συσκευές αυτές τοποθετούνται διαφόρων ειδών ανταλλακτικά φίλτρα, που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως:
Φίλτρα Νήματος
Όπως λέει και το όνομά τους, τα φίλτρα αυτά αποτελούνται από νήμα (κλωστή) και καθαρίζουν το νερό από τα χώματα, τις λάσπες, τα πετραδάκια και τη σκουριά. Το πλεονέκτημα αυτών των φίλτρων είναι ότι δεν κόβουν καθόλου τη ροή του νερού, ενώ το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι αρκετά “στενά” ώστε να φιλτράρουν περισσότερα στοιχεία.
Φίλτρα Πολυπροπυλενίου
Τα ανταλλακτικά αυτά φίλτρα είναι οπτικά σαν “πατημένο φελιζόλ” και βγαίνουν με διάφορες διαπερατότητες (διάφορα μεγέθη των τρυπών από όπου περνάει το νερό). Υπάρχουν για παράδειγμα φίλτρα πολυπροπυλενίου ή PP με διαπερατότητα 50 μικρά, 25 μικρά, 20 μικρά, 10 μικρά, 5 μικρά αλλά και 1 μικρό. Εφόσον όμως μιλάμε για φίλτρο κεντρικής παροχής, καλό είναι να τοποθετήσετε ένα φίλτρο PP από 20 ως 50 μικρά γιατί θα μειωθεί αρκετά η ροή του νερού εάν επιλέξετε στενότερο φίλτρο. Αυτά τα ανταλλακτικά φίλτρα μειώνουν τα χώματα, τις λάσπες, τα πετραδάκια και τη σκουριά με αρκετά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φίλτρα νήματος, βουλώνουν όμως πιο γρήγορα καθώς είναι πιο στενά φίλτρα. Οπότε το βασικό τους μειονέκτημα είναι ίσως η συχνότερη αλλαγή του ανταλλακτικού.
Φίλτρα ενεργού άνθρακα
Στις συσκευές αυτές μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρα ενεργού άνθρακα, μία λύση που συναντάμε αρκετά συχνά, όμως αυτό είναι ΛΑΘΟΣ! Το τονίζω αρκετά συχνά αυτό και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί είναι λάθος να τοποθετείτε φίλτρα ενεργού άνθρακα στην κεντρική παροχή. Το νερό του δικτύου χλωριώνεται ώστε να θεωρείται πόσιμο και ασφαλές. Το χλώριο όμως είναι αυτό που σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια από το νερό. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αφαιρούν το χλώριο από το νερό. Έτσι, εάν εμείς απομακρύνουμε το χλώριο από το νερό στο σημείο της κεντρικής μας παροχής, τότε το νερό από εκεί και πέρα, δηλαδή από την κεντρική παροχή μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο μας, είναι στην ουσία απροστάτευτο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους σωλήνες (από την κεντρική παροχή μέχρι το σπίτι μας) μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια και βακτήρια χωρίς να έχουν χλώριο για να τα σκοτώσει και να τα απολυμάνει. Έτσι, ενώ εσείς θα απολαμβάνετε εύγευστο νερό, στην ουσία είναι τελείως απροστάτευτο κι επικίνδυνο. Γιαυτό λοιπόν, αν και είναι εύκολη λύση, προτιμήστε να βάλετε φίλτρα μείωσης στερεών (δηλαδή φίλτρα νήματος ή πολυπροπυλενίου) κι εγκαταστήστε στην κουζίνα σας ένα φίλτρο νερού άνω πάγκου ή ένα φίλτρο κάτω πάγκου για να πίνετε καθαρό νερό στο σπίτι σας.
Φίλτρα μείωσης αλάτων
Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε ανταλλακτικά φίλτρα μείωσης αλάτων. Αυτά αποτελούνται είτε από πολυφωσφορικό άλας, γνωστό και ως κρύσταλλοι χαλαζία είτε από ρητίνη μείωσης αλάτων. Οι κρύσταλλοι χαλαζία δεν επιτρέπουν στα άλατα να επικάθυνται στους σωλήνες ενώ η ρητίνη μειώνει τα άλατα αρκετά αλλά εξαντλείται αρκετά γρήγορα. Εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τα άλατα, καλό είναι να τοποθετήσετε έναν αποσκληρυντή.
Τα φίλτρα κεντρικής παροχής χρειάζονται πολύ έμπειρα χέρια για την εγκατάστασή τους, γιαυτό και οι περισσότεροι προτιμούν να αναλάβει το κομμάτι της εγκατάστασης ένας υδραυλικός. Ο λόγος που οι συσκευές είναι διάφανες είναι γιατί τα φίλτρα στερεών αντικαθίστανται μόλις μαζέψουν πολλά χώματα, κάτι που φαίνεται με γυμνό μάτι αφού τα φίλτρα από λευκά γίνονται καφέ-μαύρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν δεν είστε τυπικοί με την αντικατάσταση των ανταλλακτικών, καλό είναι να μην εγκαταστήσετε φίλτρο στην κεντρική σας παροχή.
Πολύς κόσμος ξεχνιέται και δεν τα αλλάζει σχεδόν ποτέ ή απλούστατα νοικιάζει ένα σπίτι χωρίς ποτέ να δει εάν υπάρχει φίλτρο στην κεντρική παροχή. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς τα φίλτρα στερεών που δεν αντικαθίστανται εγκαίρως, γίνονται εστίες μικροβίων και βακτηρίων. Το αποτέλεσμα ενός ανταλλακτικού φίλτρου που ξεπέρασε τη διάρκεια ζωής του είναι αρκετά αντι-αισθητικό και σίγουρα δεν θα θέλατε να πιείτε νερό ή να κάνετε μπάνιο με ένα τόσο βρώμικο νερό. Γιαυτό λοιπόν, εάν νιώθετε ότι δεν θα είστε τυπικοί με την αντικατάσταση των φίλτρων, καλύτερα να μην αγοράσετε ένα φίλτρο κεντρικής παροχής.
Οι διάφανες συσκευές είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στο να σπάσουν από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίες ή από το ψύχος. Καλό λοιπόν είναι να σκεφθείτε να αγοράσετε συσκευές λευκές ή μπλε από χοντρό πλαστικό που είναι πιο ανθεκτικές. Εδώ βέβαια υπάρχει το μειονέκτημα ότι δεν βλέπετε με τα μάτια σας το ανταλλακτικό φίλτρο, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε τον πρώτο χρόνο μόνοι σας κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή το ανταλλακτικό.
Tα φίλτρα κεντρικής παροχής μας
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Τι φίλτρο νερού να βάλω στην κεντρική παροχή;
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.
Πίνακας περιεχομένων