Η παροχή καθαρού νερού στο σπίτι σε ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό προσφέρει πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για έρευνα νέων υλικών.
Πόσιμο Νερό
Το πόσιμο νερό είναι ήδη πολύ δύσκολο να έρθει κοντά στον άνθρωπο προς κατανάλωση σε πολλά μέρη του κόσμου.
Εκτιμάται ότι περίπου 1,2 δισ. από τα 6,5 δισεκκατομμύρια ανθρώπων του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι τα επίπεδα του πληθυσμού έως το 2050, θα αυξηθούν περίπου κατά 2,7 δισεκατομμύρια, δηλαδή μια αύξηση 40% περίπου.
Αν συμβεί αυτό, η ακραία πίεση του αυξανόμενου πληθυσμού θα εντείνει περαιτέρω την υπάρχουσα πίεση στους ήδη προς εξαφάνιση υδάτινους πόρους.
Μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού αναμένεται στις αναπτυσσόμενες περιοχές της γης, όπου ήδη το καθαρό νερό είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κοντά στον άνθρωπο.
Τα προβλήματα σχετικά με την προμήθεια νερού δεν είναι μόνο για την ποσότητα.
Ρύποι – Βαρέα Μέταλλα
Ένας αυξανόμενος αριθμός των ρύπων, όπως τα βαρέα μέταλλα, τα αποστάγματα και οι οργανικοί μικρορυπαντές εισέρχονται στα αποθέματα νερού μας, καθιστώντας τον καθαρισμό ακόμη πιο δύσκολο.
Οι συμβατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό του νερού μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα.
Μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο αλλά.
Τι εννοούμε.
Κάποιες επεξεργασίες μπορεί να είναι χημικές, ενεργειακές και λειτουργικά εντατικές.
Μερικές από αυτές τις τεχνολογίες μπορούν να εισάγουν νέους και δυνητικά επιβλαβείς ρύπους στα αποθέματα νερού.
Με αποτέλεσμα από καθαρότερο να γίνετε πιο βρώμικο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη των υλικών προσφέρουν ελπίδα για νέες προσεγγίσεις στις προκλήσεις της απολύμανσης του νερού (απολύμανση και αφαλάτωση) ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του ανθρώπου για καθαρό νερό.
Πολλοί επιστήμονες, που μελετάνε την φύση και το περιβάλλον, επικεντρώνονται τώρα στην ανάπτυξη νέων υλικών μεμβράνης και τη διερεύνηση της συμπεριφοράς στο υδάτινο περιβάλλον με την ελπίδα την προώθηση τεχνολογιών για τον καθαρισμό του νερού, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική, ισχυρή και βιώσιμη.
Απολυμαντικές Μεμβράνες
Παράλληλα οι επιστήμονες εξετάζουν νέες μεμβράνες για απολύμανση, οι οποίες μπορεί να απομονώσουν τους ιούς.
Οι Nanofibrous μεμβράνες προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση κατά την απολύμανση των αποθεμάτων νερού.
Φυσικά υπάρχουν και πιο πολύπλοκες μεμβράνες προς μελέτη, όμως τέτοιες συσκευές θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαν να είναι προσιτές για χρήση ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Επίσης εκτός από συσκευές καθαρισμού, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί σε νέες συσκευές, με μεγαλύτερη ευκολία χειρισμού, για τον εντοπισμό μολυσμένων υδάτων και την ποσοτικοποίηση των επίπεδων ρύπανσης, για να διαπιστωθεί ο βαθμός του κινδύνου από την κατανάλωση του.
Η παροχή καθαρού νερού σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αν όχι σε όλο τον κόσμο, είναι ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα.
Βέβαια, υπάρχουν μέθοδοι εξοικονόμησης νερού και πιο απλοϊκοί, αυτοί που ξεκινάνε από το ίδιο μας το σπίτι, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αναφέρομαι στις εξαιρετικά οικονομικές συσκευές που είναι διαθέσιμες άμεσα προς χρήση.
Καλά παραδείγματα είναι οι συσκευές φίλτρων νερού.
Επίσης μπορούν να γίνουν περισσότερα από μεριά μας, τι σπαταλάμε και πόσο.
Η παγκόσμια σημασία της παροχής καθαρού νερού για τις μελλοντικές γενιές είναι τεράστια.
Όλα αυτά τα προβλήματα, οι νέες έρευνες που έρχονται στο φως καθημερινά είναι επιστημονικές προκλήσεις που θα πρέπει να παρέχουν πολύ έμπνευση ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτό το σημαντικό στόχο, το καθαρό νερό στο σπίτι.
Πίνακας περιεχομένων