Διάφορες έρευνες αρχίζουν να αμφιβάλουν για το επιτρεπόμενο όριο της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA -Environmental Protection Agency) για τα νιτρικά.
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αμερικάνοι πίνουν νερό από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης το οποίο θα μπορούσε να περιέχει επικίνδυνα επίπεδα νιτρικών, το οποίο έχει συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία όπως καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες.
Και οι συγκεντρώσεις που βρέθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία του πόσιμου νερού θα θεωρούνταν ασφαλείς από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Environmental Health.
Τα νιτρικά απαντώνται φυσικά στο έδαφος, στο νερό και στα τρόφιμα. Αλλά όταν τα πιούμε, τότε μπορεί να αντιδράσουν με οργανικές ενώσεις στο σώμα για να σχηματίσουν καρκινογόνους παράγοντες.
Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε περίπου 40.000 δημόσια συστήματα ύδρευσης, τα οποία από το 2010 έως το 2014 εξυπηρετούσαν το 70% των Αμερικανών. Διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 1.600 από τα συστήματα που εξέτασαν είχαν μέσες συγκεντρώσεις νιτρικών τουλάχιστον 5 μέρη ανά εκατομμύριο.
Παρόλο που το ποσό αυτό είναι μόνο το μισό του επιπέδου που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θεωρεί ασφαλές να πίνει, ο συγγραφέας της κύριας μελέτης δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι τα ομοσπονδιακά πρότυπα μπορεί να είναι ξεπερασμένα.
“Η EPA είναι πολύ αργή στην ενημέρωση των προτύπων για το πόσιμο νερό”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Laurel Schaider, ερευνητής στο Silent Spring Institute, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ομίλου στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ που μελετά τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών στην υγεία των γυναικών. Στην πραγματικότητα, μόνο αυτή την εβδομάδα, η Politico ανέφερε ότι η EPA δεν θα τοποθετήσει ομοσπονδιακά όρια σε δύο χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο και άλλα θέματα υγείας στο πόσιμο νερό – παρά τους νομοθέτες που πιέζουν τον Andrew Wheeler, τον διευθυντή της υπηρεσίας, να αναλάβει δράση.
Η EPA καθόρισε 10 μέρη ανά εκατομμύριο ως επιτρεπόμενο όριο για τα νιτρικά το 1991, κυρίως για να προστατεύσει τα βρέφη από το «σύνδρομο του μπλε μωρού». Το σύνδρομο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα βρέφη που τρέφονται με μίγματα με μολυσμένο με νιτρικά νερό, μειώνει την ποσότητα αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου από τα μωρά. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι το όριο αυτό στην Ευρώπη είναι 50 μέρη στο εκατομμύριο, σημαντικά πιο υψηλό από αυτό της Αμερικής πού ήδη σκέφτεται να το μειώσει περαιτέρω. Μάλιστα το όριο αυτό ξεπερνιέται σε αρκετές περιοχές και χωριά της Ελλάδας με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναγκάζονται να “ανακατέψουν” το νερό τους με νερό από διπλανή περιοχή που έχει μικρότερο ποσοστό νιτρικών.
Δεν είναι σαφές εάν η EPA εξετάζει την αναθεώρηση των προτύπων ασφαλείας της. Το Σεπτέμβριο του 2017, ο Οργανισμός εξέδωσε σχέδιο για την εκ νέου αξιολόγηση των επιπτώσεων των νιτρικών στην υγεία, σημειώνοντας ότι οι μελέτες για την υγεία που δημοσιεύθηκαν από το 1991 είχε θέσει υπό αμφισβήτηση το αν τα σημερινά μέγιστα επίπεδα μολυσματικών νιτρικών του EPA “παρέχουν επαρκή προστασία για τον γενικό πληθυσμό.”
Πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει αυξημένους κινδύνους για την υγεία που προέρχονται από αυξημένα επίπεδα νιτρικών, από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον θυρεοειδή και τις γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη ή το νωτιαίο μυελό, ακόμα και σε συγκεντρώσεις κάτω από τα ισχύοντα ομοσπονδιακά ρυθμιστικά όρια. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 με περισσότερες από 4.000 μητέρες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν νερό με επίπεδα πολύ κάτω από το όριο της ΕΡΑ είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες. Μία μελέτη του 2010 στην οποία εξετάστηκαν περισσότερες από 21.000 γυναίκες στην Αϊόβα, κατέδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς για άτομα που έπιναν νερό με επίπεδα νιτρικών μεγαλύτερα από 5 ppm για πέντε ή περισσότερα χρόνια.
Αν και το 99% των συστημάτων νερού που εξετάστηκαν στην ανάλυση του Silent Spring Institute έδειξε επίπεδα νιτρικών κάτω από το όριο των 10-ppm (μερών στο εκατομμύριο), 129 κοινοτικά συστήματα ύδρευσης που εξυπηρετούν 144.000 Αμερικανούς είχαν μέση συγκέντρωση νιτρικών που ξεπερνούσε αυτό το ανώτατο όριο. Οι ιδιωτικές γεωτρήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη αυτή, αλλά βρίσκονται συχνά σε αγροτικές και γεωργικές περιοχές, όπου η μελέτη αυτή δείχνει ότι τείνει να υπάρχουν περισσότερα νιτρικά που μπορούν να εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα. Οι περιοχές της Ελλάδας που συνήθως έχουν ανεβασμένα ποσοστά νιτρικών είναι κυρίως η Χαλκιδική, η Θεσσαλία και αρκετές γεωργικές περιοχές.
Ο μεγαλύτερος ένοχος για τη μόλυνση από νιτρικά είναι η απορροή από λιπάσματα ή κοπριά. Αυτό είναι μία εξήγηση στο γιατί τα κράτη της Δύσης, που φιλοξενούν οκτώ από τα 10 κράτη με τις υψηλότερες παραγόμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, είχαν υψηλότερα επίπεδα.
Ελπίζουμε να σας καλύψαμε κάπως με αυτό το άρθρο. Εάν έχετε όμως ακόμα απορίες ή αν έχετε αυξημένα νιτρικά στο νερό σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.