Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σίτισης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης είναι η διαθεσιμότητα του καθαρού πόσιμου νερού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό και 3,4 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το νερό, όπως η αφυδάτωση και άλλα.
Με το τελευταίο αυτό στατιστικό στοιχείο στο μυαλό, καταλαβαίνουμε πως το θέμα νερό έχει μεταβεί σε άλλη διάσταση, πιο πολύπλοκη και ανησυχητική. Αν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα, επιβλαβή βακτήρια από το πόσιμο νερό, θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για την παγκόσμια υγεία και όχι μόνο.
Βέβαια, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δυστυχώς είναι οικονομικά απαγορευτικές. Φυσικά αναφέρομαι σε παγκόσμιο επίπεδο φιλτραρίσματος / καθαρισμό του νερού, όχι στα μεμονωμένα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τα οικονομικά φίλτρα νερού. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει.
Σύμφωνα με μια έκθεση από το National Public Radio (NPR) ένας επιστήμονας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης «νομίζει» ότι μπορεί να έχει βρει μια λύση σε αυτό. Έναν ανέξοδο τρόπο για να καθαρίσει το νερό. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο καθαρισμός του νερού είναι μια πολυέξοδη μέθοδος. Βλέπετε δεν είναι εύκολο να καθαρίσεις τα βακτήρια που έχει το πόσιμο νερό, αφού οι μεμβράνες που χρησιμοποιούνται δεν είναι οικονομικά προσιτές προς όλες τις κυβερνήσεις.
Πριν από μερικά χρόνια σε ένα συνέδριο ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν τον ιστό του ξύλου για να φιλτράρουν το νερό. Όπως μας μάθαιναν και στο σχολείο το ξυλώδες μέρος (φλοιός) είναι το υλικό των φυτών που μεταφέρει το νερό με τη μορφή SAP από τις ρίζες προς τα φύλλα και έπειτα εξατμίζεται.
Από την άλλη μεριά, το συνηθισμένο πρόβλημα των εργοστασίων ονομάζεται σπηλαίωση, ή ανάπτυξη των φυσαλίδων στον αέρα, το οποίο δυσκολεύει το νερό να φτάσει στα φύλλα. Αλλά αυτά έχουν έναν «μαγικό» τρόπο και μπορούν να απαλλαγούν από αυτές τις φυσαλίδες.
Το ξύλωμα έχει μεμβράνες με πόρους και άλλους μηχανισμούς οι οποίοι εμποδίζουν τις φυσαλίδες εύκολα με αποτέλεσμα το νερό να ρέει στον ιστό του ξυλήματος.
Αυτό μελέτησαν κάποιοι εφευρέτες και κατέληξαν σε ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Μέσω των ερευνών αποδεικνύεται ότι οι ίδιες διαδικασίες που φιλτράρουν τις φυσαλίδες του αέρα μπορούν να φιλτράρουν και τα επιβλαβή βακτήρια. Φυσικά πραγματοποιήθηκαν πειράματα για να αποδειχτεί αυτό, όμως πάντα υπάρχει και η αντιπέρα όχθη του πράγματος. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι οικονομική, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνει όλα τα βακτήρια που περιέχει το νερό.
Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, πάντα, σε τέτοιες καταστάσεις, χωρίς να ξέρουμε κάτι πιο συγκεκριμένο μιας και δεν είμαστε ειδικοί μελετητές του περιβάλλοντος. Όμως το αισιόδοξο είναι ότι οι έρευνες για νέες μεθόδους καθαρισμού του νερού δεν μένουν στάσιμες. Υπάρχει εξέλιξη, έστω και αυτή, διότι μην ξεχνάτε μέσα από τα λάθη βρίσκουμε την σωστή λύση. Έτσι και οι επιστήμονες, μέσα από τις έρευνες θα καταλήξουν εκεί που πρέπει.
Εμείς σαν σωστοί άνθρωποι που θέλουν και αυτοί να βάλουν το λιθαράκι τους σε αυτή την προσπάθεια ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη! Βρείτε μας στο Facebook και στείλτε μας τα ερωτήματα σας για τα Filtra Nerou.