Είναι λογικό πως πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε τι είναι η λιθίαση. Και όμως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για πολλούς, άντρες και γυναίκες. Έχει σχέση με το ουροποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ανοσοποιητικού συστήματος (πυελοκαλυκικό σύστημα του νεφρού, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα). Είναι μια από τις τρεις πιο συχνές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος στον άνθρωπο (άλλες παθήσεις: ουρολοιμώξεις, προστάτη). Ανάλογα με την εντόπιση, έχουμε τις εξής περιπτώσεις:
- Νεφρολοθίαση, δηλαδή λιθίαση των νεφρών
- Λιθίαση των ουρητήρων, δηλαδή λιθίαση των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη
- Λιθίαση της ουροδόχου κύστης
- Λιθίαση του σωλήνα που βγάζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω (λιθίαση της ουρήθρας).
Με πολύ απλά λόγια, τα ούρα περιέχουν άλατα, τα οποία κάτω από ορισμένες και πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, σχηματίζουν κρυστάλλους οι οποίοι ενώνονται ο ένας με τον άλλον και δημιουργούν λίθους. Τι μας οδηγεί όμως σε αυτό; Η ελλιπής ενυδάτωση, η στάση των ούρων λόγω απόφραξης (στο νεφρό ή στην ουρητήρα ή στην κύστη), οι ουρολοιμώξεις και οι σπάνιες σχετικά περιπτώσεις γονιδιακοί παράγοντες (κυστινουρία) είναι οι βασικοί λόγοι.
Φυσικά η πρόληψη είναι το παν στην υγεία, για αυτό το λόγο και θα σας παραθέσουμε τις βασικές οδηγίες πρόληψης κατά της λιθίασης:
Το νερό είναι ελιξήριο ζωής. Με το νερό καταπολεμάμε τα πάντα. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση είναι το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στη λιθίαση. Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε 3 λίτρα πόσιμο νερό μέσω ειδικών φίλτρων νερού (για καθαρότερο νερό, και μεγαλύτερη προστασία) ημερησίως, αφού ο αποβαλλόμενος όγκος ούρων δεν πρέπει να είναι κάτω από 2 με 2.5 λίτρα νερό την ημέρα. Φυσικά, η ποσότητα των υγρών που πρέπει να πίνει ένα άτομο εξαρτάται από τον καιρό (καλοκαίρι κτλ.) και το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου (πόσο γυμνάζεται κτλ.). Δηλαδή, η κατανάλωση εξαρτάται από το αν υπάρχει ιστορικό νεφρολιθίασης, που εργάζονται και που ζουν (σε ζεστό ή κρύο περιβάλλον). Στον καθένα διαφέρει και πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Εμείς το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι το νερό βοηθά να διατηρούνται τα ούρα αραιωμένα και να καθαρίζονται οι ουσίες που δημιουργούν κρυστάλλους στα νεφρά. Ειδικά αν υπάρχει ιστορικό, είναι αναγκαίο μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης νερού (και 4 λίτρα ημερησίως). Το νερό είναι μία ανέξοδη και χωρίς θερμίδες προστασία από τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια υγρά που πρέπει να αποφεύγονται, όπως ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα αναψυκτικά τύπου «κόλα».
Βέβαια το νερό από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, χρειάζεται και την βοήθεια της διατροφής. Η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη δημιουργία λίθων. Περιορίστε το αλάτι, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων από ασβέστιο (σημείωση: δεν συνιστάται μείωση λήψης ασβεστίου). Βάλτε στην διατροφή σας γεύματα με πολλές ζωικές πρωτεΐνες. Το κρέας και τα αυγά, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και ασβέστιο. Στους ήδη παθόντες από την ασθένεια, η διατροφή που πρέπει να ακολουθούν καθορίζεται διαφορετικά ανάλογα με τη σύσταση των λίθων, και την δίνει μόνο ο ειδικός γιατρός ή διατροφολόγος.
Να σας υπενθυμίσω πως δεν είμαστε ειδικοί, για τον λόγο αυτό αν έχετε κάποιες ενοχλήσεις ή υποψίες καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό, και μετέπειτα ένα κλινικό διατροφολόγο ειδικευμένο στη λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.