Γιατί το νερό μας δεν είναι απλά H2O?
Σε όλο τον λεγόμενο “κύκλο του νερού”, διαλύονται συνέχεια ανόργανες αλλά και οργανικές ουσίες, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι οργανικές ουσίες για παράδειγμα μπορεί να προέρχονται από φύλλα δέντρων που είναι σε αποσύνθεση και πέφτουν στα ποτάμια και τις λίμνες, από λύματα ζωντανών οργανισμών που ζουν μέσα στο νερό (πχ ψάρια) αλλά και ανθρώπινα απόβλητα. Οι ανόργανες ουσίες μπορεί να προέρχονται από το μόλυβδο και το χαλκό των σωλήνων ύδρευσης, από φυτοφάρμακα και γενικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Όλα αυτά τα στοιχεία (οργανικές κι ανόργανες ουσίες) συμβάλλουν στην αύξηση της αγωγιμότητας, γιαυτό και όσο μεγαλύτερη είναι η αγωγιμότητα τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το νερό για τον άνθρωπο.
Όταν η αγωγιμότητα είναι αρκετά υψηλή, τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα, γιαυτό καλό είναι να γνωρίζετε πόση περίπου αγωγιμότητα έχετε στο νερό σας, εκτός αν μένετε σε περιοχή που ελέγχεται συχνά κι είστε απολύτως βέβαιοι ότι το νερό σας είναι 100% πόσιμο και πάνω απ’ όλα ασφαλές. Το όριο στις ΗΠΑ για το πόσιμο νερό είναι στα 500ppm. Στην Ελλάδα φυσικά Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, αυτό το νούμερο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Πάνω από 1000ppm είναι ακατάλληλο για να το πίνουμε, γιαυτό κι είναι βασικό να γνωρίζετε πόση αγωγιμότητα έχετε στο νερό σας.
Εάν ασχολείστε με ενυδρεία, είστε κάτοχοι αντίστροφης όσμωσης ή απλά θέλετε να μετρήσετε την αγωγιμότητα ή και τη σκληρότητα του νερού σας για άλλους λόγους, τότε σίγουρα θα φροντίσετε να έρθει στα χέρια σας ένα όργανο μέτρησης αγωγιμότητας που ονομάζεται αγωγιμόμετρο ή αλλιώς TDS meter. Τα αρχικά TDS βγαίνουν από το Total Dissolved Solids, δηλαδή τα Συνολικά Διαλυμένα Στερεά.
Το όργανο αυτό μετρά τη συγκέντρωση αλάτων, ανιόντων, κατιόντων, μετάλλων και οργανικής ύλης. Όλα αυτά υπάρχουν στο νερό διαλυμένα. Ουσιαστικά μετρά τα πάντα μέσα στο νερό εκτός από το ίδιο το νερό (Η2O) και τα αιωρούμενα σωματίδια που δεν έχουν διαλυθεί στο νερό. Η μέτρηση της αγωγιμότητας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να διαπιστώσουμε πόσο σκληρό είναι το νερό μας, καθώς τα άλατα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του νερού. Βέβαια, ο πιο σωστός τρόπος για να μετρήσουμε τη σκληρότητα είναι με ένα σκληρόμετρο, η αγωγιμότητα όμως αποτελεί μία πάρα πολύ ισχυρή ένδειξη γιαυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον.
Πώς δουλεύει το αγωγιμόμετρο:
Το όργανο αυτό μετρά με πόση ευκολία το ρεύμα διαπερνά το νερό. Υπολογίζει τα συνολικά διαλυμένα στερεά λοιπόν και χρησιμοποιεί ως μονάδα μέτρησης τα ppm, δηλαδή parts per million (μέρη στο εκατομμύριο). Δεν μετράει στην πραγματικότητα τα διαλυμένα στερεά, αλλά μετράει τα σωματίδια που είναι φορτισμένα είτε θετικά είτε αρνητικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κι εκτιμά πόσα είναι.
Πόσο σκληρό θεωρείται το νερό μου;
Εάν χρησιμοποιήσετε αγωγιμόμετρο για να δείτε πόσο σκληρό είναι το νερό σας τότε αφού μετρήσετε το νερό σας ανατρέξτε εδώ:
ppm | μS/cm | Χαρακτηρισμός νερού |
---|---|---|
0-70 | 0-140 | Πολύ μαλακό νερό |
70-150 | 140-300 | Μαλακό νερό |
150-250 | 300-500 | Κάπως σκληρό νερό |
250-320 | 500-640 | Αρκετά σκληρό νερό |
320-420 | 640-840 | Σκληρό νερό |
>420 | >840 | Πολύ σκληρό νερό |
Εάν χρησιμοποιήσετε σκληρόμετρο για να μετρήσετε τη σκληρότητα του νερού σας τότε αφού μετρήσετε το νερό σας δείτε τον παρακάτω πίνακα:
Γερμανικοί Βαθμοί | Χαρακτηρισμός νερού |
---|---|
0-4 Γερμανικοί βαθμοί | Πολύ μαλακό |
4-8 Γερμανικοί βαθμοί | Μαλακό |
8-12 Γερμανικοί βαθμοί | Ημίσκληρο |
12-18 Γερμανικοί βαθμοί | Σχετικά σκληρό |
18-30 Γερμανικοί βαθμοί | Σκληρό |
>30 Γερμανικοί βαθμοί | Πολύ Σκληρό |
Διάφορες χρήσεις του αγωγιμόμετρου:
Το αγωγιμότετρο είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τους λάτρεις των ενυδρείων ώστε να γνωρίζουν την ποιότητα του νερού. Τα ψάρια που επιλέγουν οι φίλοι των ενυδρείων ζουν σε νερό με συγκεκριμένη αγωγιμότητα και οι ιδιοκτήτες των ενυδρείων πρέπει να διατηρούν ένα σταθερό περιβάλλον για τα ψάρια τους.
Για όσους έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο καθώς βοηθάει για να υπολογίσετε πότε χρειάζονται αντικατάσταση τα ανταλλακτικά φίλτρα της ώσμωσης. Εάν τα ppm αρχίσουν να ανεβαίνουν, αυτό είναι μία πρώτη ένδειξη ότι τα φίλτρα χρειάζονται αντικατάσταση.
Εάν έχετε πολλά άλατα ή σκληρότητα στο νερό σας και σκέφτεστε να εγκαταστήσετε έναν αποσκληρυντή, τότε το όργανο αυτό είναι ιδανικό γιατί σας βοηθάει να ρυθμίσετε σωστά τον αποσκληρυντή σας.
Μία σωστή μέτρηση της αγωγιμότητας σας βοηθάει να επιλέξετε τα καλύτερα φίλτρα νερού.
Διαθέτουμε τα εξής αγωγιμόμετρα στο κατάστημά μας:
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.
Πίνακας περιεχομένων