Φίλτρα ενεργού άνθρακα: Ο άνθρακας είναι μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη ουσία σε μορφή σκόνης.
Παράγεται από μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο.
Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα, επεξεργάζεται όμως με διαφορετικό τρόπο που του επιτρέπει να έχει μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια.
Οι πόροι αυτοί αυξάνουν σημαντικά το εμβαδόν της επιφάνειας του.
Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν και μοιάζει οπτικά σαν μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη.
Θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα για να αποκτήσει την χαρακτηριστική πορώδη επιφάνεια του.
Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες ή αλλιώς πόροι, μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr.
Λόγω αυτής της επεξεργασίας μπορεί και δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν, σε υγρή η και αέρια μορφή και σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του.
Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων.
Φυσικά, ο ενεργός άνθρακας που παράγεται από φλοιό καρύδας είναι ο πιο οικολογικός και φιλικός προς το περιβάλλον!
Έτσι, πρακτικά δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή μαζί του, είτε είναι σε υγρή είτε είναι σε αέρια μορφή και πάντα σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του.
Αυτή η σκόνη τοποθετείται σε ένα πλαστικό φυσίγγιο, δημιουργώντας έτσι ένα φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα που μπορεί να μπει σε διάφορες συσκευές φιλτραρίσματος νερού.
Μπορεί επίσης να συμπιεστεί και να κολληθεί με ειδικά πολυμερή ώστε να γίνει ένα συμπαγές κυλινδρικό σώμα (φίλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα).
Ο συμπαγής αυτός άνθρακας είναι στην ουσία ένας τοίχος από τον οποίο πρέπει να περάσει το νερό για να φιλτραριστεί. Όσο πιο πολύ συμπιέζουμε αυτή τη σκόνη, τόσο πιο στενές είναι οι τρύπες από τις οποίες μπορεί να περάσει το νερό.
Από τη στιγμή που θα γίνει συμπαγής, ο ενεργός άνθρακας καλύπτεται με ένα πανάκι για να μειώνονται τα χώματα και στις δύο άκρες του ενώνονται δύο πλαστικά κουμπώματα με φλάντζες.
Το νερό αναγκάζεται να διαπεράσει το φίλτρο και φιλτράρεται από διάφορες βλαβερές ουσίες όπως για παράδειγμα το χλώριο, το χλωροφόρμιο, τα αιωρουμένα σωματίδια, την άμμο, τη σκουριά, τη λάσπη, τα χώματα, τον ολικό οργανικό άνθρακα, τις βιομηχανικές οργανικές ενώσεις (τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο), τις διαλυμένες οργανικές ενώσεις, το οργανικό χρώμα, το διαλυμένο σίδηρο, το μαγγάνιο και διάφορα άλλα.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι αφαιρεί τελείως τη δυσάρεστη γεύση και οσμή που έχει το νερό του δικτύου.
Οι τρύπες αυτές μετριούνται με μικρά, δηλαδή χιλιοστά του χιλιοστού. Η στάνταρντ εκδοχή στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας είναι τα 5 μικρά, ή αλλιώς 5 χιλιοστά του χιλιοστού.
Για να καταλάβετε πόσο στενές είναι αυτές οι τρύπες από τις οποίες αναγκάζεται να περάσει το νερό, αρκεί να σκεφθείτε ότι το κεφαλάκι μίας τρίχας από τα μαλλιά σας έχει διάμετρο 100 μικρά.
Όσα σωματίδια καταφέρουν τελικά να περάσουν από αυτόν τον τοίχο, φιλτράρονται πλέον από τον ενεργό άνθρακα.
Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συμπιεστεί μέχρι και 0.5 μικρά.
Εάν το νερό έχει πολύ χώμα, ο συμπαγής άνθρακας θα μπουκώσει πιο γρήγορα. Οπότε εάν στην περιοχή σας έχετε νερό με αρκετό χώμα, προτιμήστε άνθρακα σε σκόνη.
Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα υλικά όπως για παράδειγμα το κεραμικό για να δημιουργήσουν ένα φίλτρο πολλαπλών σταδίων.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία πάνω στον ενεργό άνθρακα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον υπάρχουν φίλτρα άνθρακα με ζεόλιθο.
Ο Ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης που, λόγω της ιδιαίτερης χημικής ιδιότητάς του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επεξεργασίας νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, τις καλλιέργειες, τη γεωργία κ.α..
Ονομάστηκε έτσι το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Άξελ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι με την ταχεία θέρμανση στιλβίτη παράγεται μεγάλη ποσότητα ατμού από νερό το οποίο είχε απορροφηθεί από το υλικό.
Έτσι ονομάσε αυτό το υλικό “ζεόλιθος”, από το «ζέω» (βράζω) και «λίθος».
Περιέχει σημαντική ποσότητα κλινοπτιλόλιθου και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην πυρηνική επανεξεργασία, καθώς μπορεί να καθαρίσει τα πυρηνικά απόβλητα που περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα.
Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του είναι η ικανότητα να δεσμεύει και να εξαλείφει βαρέα μέταλλα όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, αλουμίνιο και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα.
Τα πιο γνωστά φίλτρα άνθρακα με ζεόλιθο είναι της αμερικάνικης Ceramic Filters Company Inc.
Δείτε μερικά από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα & κεραμικά φίλτρα που διαθέτουμε στο κατάστημά μας:
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.
Πίνακας περιεχομένων