Φίλτρα νερού Χαλκιδική: Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με τον απλούστερο τρόπο τα προβλήματα που έχει το νερό της Χαλκιδικής και θα προτείνουμε ένα κατάλληλο φίλτρο νερού για να μπορούν οι κάτοικοι να πίνουν το νερό του σπιτιού τους.
Στην Χαλκιδική τα προβλήματα που έχει το νερό είναι λίγο πολύ γνωστά:
Νιτρικά:
Τα νιτρικά προέρχονται από τα φυτοφάρμακα και βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιοχές. Ρωτήστε μας ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού για νερό από γεώτρηση.
Στην Αμερική το επιτρεπτό όριο για νιτρικά είναι 10mg/L.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο όριο είναι 50mg/L.
Αυτό δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει καθώς τα νιτρικά είναι πολύ επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Υποθέτουμε βέβαια ότι ακολουθούν τη λογική ότι «αφού δεν μπορούμε να μειώσουμε να νιτρικά, ας ανεβάσουμε το επιτρεπτό όριο…».
Τα νιτρικά (NO3) των αζωτούχων λιπασμάτων σχηματίζουν Ν-νιτροζοενώσεις όταν μπαίνουν στο στομάχι μας από το πόσιμο νερό.
Αυτές οι ενώσεις είναι εξαιρετικά καρκινογόνες.
Προκαλούν μεθαιμοσφαιριναιμία (ή μεθαιμογλοβιναιμία ή κυάνωση ή “σύνδρομο του μπλε μωρού”) στα μωρά που είναι μικρότερα των 6 μηνών.
Άλατα:
Όπως και στα νησιά που το νερό τους είναι υφάλμυρο, έτσι και η Χαλκιδική παρουσιάζει υψηλό ποσοστό αλάτων και σκληρότητας καθώς το σύνολό της περικλείεται από θάλασσα.
Τα νερά της Χαλκιδικής είναι γνωστό ότι είναι πολύ σκληρά.
Άρα το φίλτρο που θα επιλέξετε πρέπει να αντιμετωπίζει και τα άλατα.
Αρσενικό:
Το αρσενικό (As) έχει τον ατομικό αριθμό 33.
Το συναντούμε σε διάφορα ορυκτά σχεδόν πάντα συνδυαστικά με θείο και μέταλλα, αλλά και σε καθαρή στοιχειακή κρυσταλλική μορφή.
Ανήκει στην κατηγορία των μεταλλοειδών.
Υπάρχει σε διάφορες αλλομορφές, όμως μόνο η γκρι μορφή έχει κάποια σημαντική εφαρμογή στη βιομηχανία.
Η βασική χρήση του είναι η ενίσχυση κραμμάτων από χαλκό και ιδιαίτερα από μόλυβδο.Ένα παράδειγμα είναι οι μπαταρίες των αυτοκινήτων.
Το αρσενικό καθώς και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διαφόρων ουσιών όπως τα παρασιτοκτόνα, τα προϊόντα συντήρησης ξύλου, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα.
Η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με το επικίνδυνο αρσενικό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ρωτήστε μας για τα καλύτερα φίλτρα νερού για αρσενικό.
Χώματα:
Είναι γνωστό ότι στο νερό της Χαλκιδικής υπάρχουν πολλά χώματα.
Μπορεί αυτό να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά όταν το νερό έχει πολλά χώματα μπορεί να «μπουκώσει» πολύ πιο γρήγορα ένα φίλτρο νερού με αποτέλεσμα να μειωθεί η ικανότητά του να μειώνει τις επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες.
Άλλα:
Σε κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μολύβδου.
Φυσικά στο νερό του δικτύου υπάρχει και το χλώριο το οποίο χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού.
Το ίδιο όμως το χλώριο είναι επικίνδυνο, όπως και τα παράγωγά του (πχ το χλωροφόρμιο).
Το χλώριο όμως είναι ένα κοινό πρόβλημα που έχει το νερό σε όλη την Ελλάδα.
Στην Χαλκιδική, σε αρκετές περιπτώσεις, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη δική τους γεώτρηση, κάτι που σημαίνει ότι το νερό έχει πιθανόν βακτήρια, παθογόνους οργανισμούς και βακτηρίδια (αυτά δηλαδή που απολυμαίνει το χλώριο).
Δυστυχώς για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, το μόνο φίλτρο που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω είναι το σύστημα αντίστροφης ώσμωσης.
Μάλιστα, εάν πρόκειται για γεώτρηση, τότε θα χρειαστείτε ένα σύστημα αντίστροφης ώσμωσης με λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας για να σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια.
Πάμε να δούμε λίγο αναλυτικά τι κάνει αυτό το φίλτρο.
Το νερό πρώτα περνάει από ένα φίλτρο στερεών για να μειωθούν τα χώματα, η λάσπη και η σκουριά.
Στο δεύτερο στάδιο το νερό περνάει από ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα ώστε να μειωθούν τα χημικά και το χλώριο.
Η διαπερατότητα αυτού του φίλτρου είναι 5 μικρά, δηλαδή πέντε χιλιοστά του χιλιοστού, από όπου το νερό προσπαθεί να περάσει.
Στο τρίτο στάδιο το νερό περνάει από ένα ακόμα πιο στενό φίλτρο με τρύπες που έχουν διάμετρο 0,5 μικρά.
Εκεί αφαιρούνται όσες χημικές ακαθαρσίες δεν έχουν καθαριστεί και όσα σωματίδια πέρασαν από το δεύτερο στάδιο.
Έπειτα το νερό περνάει από την μεμβράνη της αντίστροφης ώσμωσης. Εδώ το νερό φιλτράρεται από τρύπες των 0,0001 micron όπου φιλτράρονται παθογόνοι οργανισμοί, ιοί και βακτήρια.
Το νερό έπειτα αποθηκεύεται σε μία ειδική δεξαμενή. Αυτό βοηθάει ώστε όταν ανοίγετε τη βρύση του φίλτρου, το νερό να τρέχει με κανονική ροή και όχι αργά.
Εδώ να αναφέρουμε ότι για να γεμίσει η δεξαμενή των 12 λίτρων απαιτούνται περίπου μία με δύο ώρες ανάλογα με την ποιότητα του νερού.
Όταν ανοίγετε τη βρύση του φίλτρου για να πιείτε νερό, το νερό περνάει κι από ένα ακόμα στάδιο, από ένα φίλτρο με κοκκώδη ενεργό άνθρακα.
Αυτό κάνει ένα τελικό ραφινάρισμα στο νερό και βελτιώνει τη γεύση και τη μυρωδιά του.
Τώρα στην περίπτωση που έχετε νερό από γεώτρηση, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα σύστημα αντίστροφης ώσμωσης με λάμπα UV (λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας).
Αυτό το σύστημα κάνει ό, τι ακριβώς κάνει το απλό σύστημα αντίστροφης ώσμωσης με τη διαφορά ότι η λάμπα έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια που δεν καταφέρνει να φιλτράρει η μεμβράνη της ώσμωσης.
Το μειονέκτημα και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι το νερό που παράγει το σύστημα δεν είναι αρκετό ώστε να το συνδέσετε στην κεντρική παροχή του σπιτιού ώστε να το χρησιμοποιείτε και για ντους, πλύσιμο πιάτων, ρούχων κτλ.
Το βασικό πλεονέκτημα προφανώς είναι ότι θα μπορείτε να πίνετε πεντακάθαρο νερό από τη γεώτρησή σας ή το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής σας χωρίς να φοβάστε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό.
Σχετικό άρθρο για τα καλύτερα φίλτρα νερού για Θεσσαλονίκη.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588 ή στο 210 27 55 681.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας παρακάτω και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν:
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.
Πίνακας περιεχομένων