Μεγαλώσαμε σε μία χώρα, όπου η πιο οικολογική πράξη σχετικά με τις πισίνες, ήταν μία πινακίδα που έγραφε “Παρακαλούμε μην ουρείτε στην πισίνα”. Τις δημοτικές και δημόσιες πισίνες, λίγο πολύ τις θεωρούμε ως δεδομένες, παρόλο που στην Ελλάδα οι πισίνες σε σχέση με την Ευρώπη δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Και πώς να είναι άλλωστε όταν ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα για αρκετούς μήνες το χρόνο.
Οι πισίνες παραμένουν σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο, απλά τα τελευταία χρόνια ακούμε τις ιστορίες για για την φοβερή ξηρασία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έλλειψη τροφίμων λόγω λειψυδρίας στο Τζιμπουτί, δεξαμενές νερού να χρησιμοποιούνται ως τακτικές πολέμου στην Μέση Ανατολή και μία πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών ότι μέχρι το 2030, περίπου τι μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει έλλειψη νερού.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα μπορούσαμε να μην δούμε τις πίσινες ως είδος πολυτελείας που ξεχωρίζει τους έχοντες από τους μη έχοντες. Υπάρχουν λύσεις λοιπόν για οικολογικές πισίνες ή θα μείνουν στο μέλλον απλά άλλη μία πολυτέλεια των εχόντων;
Φυσικές Πισίνες
Μία εταιρία στο Bristol, UK, η Clear Water Revival κατασκευάζει πισίνες που δεν χρειάζονται χημικά για να συντηρηθούν και είναι οικολογικές. Για να την κατασκευάσουν χρησιμοποιούν υλικά όπως χαλίκι και άργιλο αντί για τσιμέντο και φάιμπεργκλας. Αντί για χλωρίνη χρησιμοποιούν υδρόβια φυτά και αντί για πανάκριβα φίλτρα νερού χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους εμπλουτισμού του νερού με οξυγόνο που υποστηρίζει ορισμένα ευεργετικά βακτήρια και προσφέρει ένα φυσικό περιβάλλον για υδρόβια ζωή.
Η Ισπανική αρχιτεντονική εταιρία Urbanarbolismo ειδικεύεται στην ενσωμάτωση της φύσης στην αρχιτεκτονική, σχεδιάζοντας πράσινες οροφές, κάθετους κήπους αλλά και φυσικές πισίνες. Ενσωματώνουν στην πισίνα βρώσιμα φυτά όπως το κάρδαμο, σέλινο και μέντα αλλά και μικρά ψάρια και γαρίδες που τρώνε τα κουνούπια, τις προνύμφες και άλλα ανεπιθύμητα έντομα.
Πισίνες με βρύα ως φίλτρα νερού
Όπως και οι φυσικές, οι πισίνες που χρησιμοποιούν ως φίλτρο νερού τα βρύα, μειώνουν την ανάγκη χημικών όπως η χλωρίνη και τα αλγοκτόνα, αφού ενισχύουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Αυτό μειώνει επίσης και την κατανάλωση νερού, καθώς η ανάγκη για καθαρισμό της πισίνας είναι περιορισμένη.
Το Πανεπιστήμιο του Maryland χρησιμοποιεί φίλτρα νερού από βρύα σε 2 πισίνες και υπολογίζει ότι έχει μειώσει τη χρήση χημικών κατά 40% και την κατανάλωση νερού κατά 75%. Εξοικονόμησε περίπου 7000 δολάρια σε μία χρονιά από τη χρήση αυτών των φίλτρων νερού.
Ανεβάζοντας τη ζέστη
Όταν ήρθε ο καιρός να αλλάξουν 4 μπόιλερ στην ανοικτή πισίνα του Durham του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν ότι ήρθε ο καιρός να σκεφτούν μία πιο ενεργειακά αποδοτική λύση. Έτσι εγκατέστησαν 2 ειδικά συμπυκνωτικά μπόιλερ συνδεδεμένα με 38 ηλιακά πάνελ που μειώνον το κόστος ενέργειας κατά 20%.
Στην Αμερική, η χρήση ηλιακών πάνελ και άλλων μορφών ενέργειας γενικότερα, είναι λίγο πίσω σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς απολαμβάνουν χαμηλές τιμές αερίου.
Στην Ολλανδία, η τοπική πισίνα του Raalte ζεσταίνεται με απόνερα. Κάθε ώρα, 40.000 λίτρα καθαρισμένων λυμάτων μεταφέρεται από ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην πισίνα, όπου ειδικοί θερμο-μετασχηματιστές εξάγουν ζέστη από αυτά τα λύματα, κρατώντας την πισίνα σε μία θερμοκρασία 30C. Αυτό το σύστημα εξοικονομεί στην πισίνα κατά μέσο όρο 57.000€ και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 137.000kg κάθε χρόνο.
Τα πρώτα βήματα…
Για εσάς που μόλις ξεκινήσατε τα πρώτα σας βρεφικά βήματα στον κόσμο των οικολογικών πισινών, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Καλύψτε την πισίνα σας όταν δεν την χρησιμοποιείτε. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η εξάτμιση, θα διατηρηθεί περισσότερο νερό και θα διατηρηθεί περισσότερο η ζέστη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμοθραύστη, που έχει αποδειχθεί ότι κάνει τη διαφορά τόσο στη διατήρηση θερμοκρασίας όσο και στη μείωση της εξάτμισης.
Επισκευάστε και την πιο μικρή διαρροή. Έχει υπολογιστεί ότιι για κάθε σταγόνα νερού που χάνεται ανά δευτερόλεπτο, 8000 λίτρα νερού χάνονται ετησίως. Καθαρίστε την πισίνα σας τακτικά, καθώς η δημιουργία άλγεων οδηγεί στη χρήση περισσότερων χημικών.
Μοιραστείτε την…
Παρόλο που η πισίνα αποτελεί ένα “status quo”, στην Αμερική τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται ένα εκπληκτικό κίνημα “διαμοιρασμού”. Οι γείτονες δανείζουν ο ένας στον άλλο τα πάντα: από γατιά και σκυλιά μέχρι αυτοκίνητα κι εργαλεία. Γιατί να μην μοιράζονται και την πισίνα; Έτσι, μία πισίνα θα μπορούσε να δώσει χαρά σε περισσότερο κόσμο.
Primato ηλεκτρονικό κατάστημα με οικιακά και επαγγελματικά φίλτρα στην Ελλάδα.
Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison – Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.
Πίνακας περιεχομένων